sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Parga, plaje



Locatie;

Grecia,  Prefectura Preveza
Acces:
Din Igoumenitza se coboara spre Preveza prin Plataria, Sivota,  Perdika, Agia si se ajunge in Parga; drumul este pe coasta marii. Mai departe din Parga spre Preveza,  Ammoudia, Loutsa, Vrachos, Kastrosikia, Kanali, Mitikas si ajungeti in Preveza. Din Preveza treceti prin tunelul construit pe sub  mare si ajungeti la Aghios Nikolaos, de unde faceti la dreapta si drumul va duce in Lefkada.
Pe toata intinderea  orasului Parga sunt trei plaje. Mai este plaja de la Lichnos, care, administritativ apartine tot de Parga;  cu aceasta  din urma sunt 4 plaje, nu una singura si aglomerata, dupa cum foarte multi au impresia, de fapt  care sunt doar in trecere  prin Parga si nu vad toata statiunea.    




Plaje Parga,
Valtos,  Krionieri, Piso Krionieri si Lichnos.
Primii  6 ( sase) metri de la apa, pe orice plaja din Grecia, sunt considerati plaja publica,  este valabil chiar si pentru plajele insulelor private. Asadar, 6 metri de la apa sunt plaje publice, nimeni nu are voie sa iti i-a nici un ban, nimeni  nu are dreptul sa se ia de tine pentru ca stai acolo si iti pui umbrela personala, scaunele personale sau prosop- cearsaf, poti sa stai oriunde doresti.  Dupa acei 6 metri, patronii de plaje pot pune sezlonguri cu umbrele.   Nu o sa vedeti pe nici o plaja din Grecia ca sezlongurile si umbrele sunt puse exact de unde incepe apa, fara a fi respectati acei 6 metri de la apa. Grecii considera plaja si marea un dar lasat de zei si de inaintasii poporului elen inca din antichitate. Legea a fost data in perioada guvernului coloneilor, cand s-a dorit atragerea turistilor din intreaga lume si promovarea agresiva a turismului in Grecia.
In portul din Parga aveti si taxi-boat catre ;
Plaja Valtos= 2 euro/pers/ one way
Plaja  Lichnos = 6 euro/pers, 10 minute
Plaja Sarakiniko = 10 euro/pers. 15 minute distanta
 Se pot inchiria barci cu motor din port si de pe plaja din Valtos ( foarte scump la Valtos 120 euro doar 5 ore) .Taverne insirate pe toata lungimea falezei din Parga, care, noaptea se umple si este aglomerata .

Valtos


















Locatie:
Pe drumul care merge din Parga catre Igoumenitsa, dupa dealul unde este castelul venetian;
Acces:
Cu masina este usor, din soseaua principala urmati strazile adiacente spre mare, care va duc direct pe faleza de la Valtos, se poate intra cu automobilul pana la plaja. Din Parga pana la Valtos se fac 5 minute cu masina.
Acces pietonal:
Mediu, din dreptul portului se fac in jur de 25 minute, urcand dealul. Sunt doua drumuri pe care le-am urmat. 
1. Din port, pe scarile care duc spre Restaurantul Kastro si intrarea in castel. Sunt scari multe de urcat, dupa ce ajungeti in dreptul intrarii in castel faceti dreapta si gasiti indicator catre Valtos.





2. De la banca Pireaus- biserica, urmati drumul pt masini spre Valtos, in dreptul unui coafor,  faceti dreapta si urmati aleea, urcand pana unde va intalniti cu drumul care vine de la castel, aveti indicatoare cu Valtos.  

Plusuri:
Cea mai mare plaja din Parga
Plaja lata, intre 20 metri pe laterale si pana la 40 metri in centrul plajei; lunga ,  aproximativ 1,3km ;
 Intrare lina si nisip fin sub apa.
 - Foarte buna de facut snorkeling;  langa dealul unde este castelul sunt peisaje submarine deosebite; se poate ajunge pe langa peretele stancii pana langa portul din Parga. Curentii marini sunt foarte puternici in accea zona, mare atentie.



 Plaja amenajata cu sezlonguri: 2 sezlong+1 umbrela intre = 8 -16 euro, depinde unde alegeti sa va asezati. Sunt mai multe locuri in dreptul locatiilor de cazare si nu numai.
- Acces usor cu masina.




-Cabina de schimb, dusuri.
- Taverne, restaurante, unde au W.C.
-Tango Club, cu acces la piscina daca consumati minim o cafea= 2 euro sau un frappe=2 euro, acces la W.C, care este folosit si de cei care vin de pe plaja.




- Supermarket gasiti in spatele clubului Tango, in general nu foarte aglomerat, dar foarte bine aprovizionat si totul este la rece. Au si produse pt plaje. Preturi normale: 1 Mythos cutie la 500 cl = 1,10 euro, 1 sticla apa 1,5 l =  80 eurocenti, Sprite 2 L = 1,80 euro.
- Loc amenajat pentru sporturi nautice, distractie - divertisment, parasailing, inchirieri hidrobiciclete, barci cu motor.
- Umbra in partile laterale ale plajei Valtos.
Minusuri:
- Nisip nu foarte fin, in zonele din centrul golfuletului plaja este intretinuta de cei care au sezlonguri la inchiriat, dar si acolo sunt pietre amestecate cu nisip.
-  In lateralele plajei, daca stai la umbra vine un miros neplacut de pe marginea drumului folosit cred ca deseori pe post de W.C.

- Nisip neintretinut si amestecat cu pietre pe laterale ( zona de langa castel).

Krionieri

Locatie: centrul statiunii.
Acces: mediu , cu masina din soseaua principala, pe strazile adiacente pana in faleza pietonala. Nu stiu cum sunt cu locurile de parcare si daca sunt, am fost  fara masina.








Plusuri:
-Amenajata cu sezlonguri, pret; 2 sezlonguri+1 umbrela /8 euro. In Parga am stat pe toate plajele, dar doar la Krionieri si Lichnos am luat sezlonguri  si cu toate ca eram trei persoane, nu am platit al treilea sezlong, nu au vrut sa ne ia banii si pt. a treia persoana.
-Dusuri, cabina de schimb .
- Pe toata lungimea plajei, peste drum 5-6 metri,  sunt baruri cu W.C, restaurante, fast food, magazine cu suveniruri, produse de plaja.
- De facut snorkeling langa insula cu biserica si stanca iesita din mare, de unde se paoate sari in apa.
- Intarea lina in apa si nisip fin.
-Se poate ajunge inot pana la insula din fata ce adposte o mica biserica, inchisa intre timp, din cauza turistilor. Distanta este mica.
- Se pot face sarituri de pe stanca din fata plajei, se poate ajunge inot si pana la aceasta.
Minusuri:
-Cea mai aglomerata dintre toate si preferata  locuitorilor din Parga.
- Nu are nisip fin. Sunt pietricele mici, rotunjite, slefuite de apa si timp, nu este deranjant la talpi, se poate merge fara slapi, papuci, etc. 
- Pt. cine cauta plaja linistita nu prea o gaseste aici.
- Nu sunt toalete.

Piso Krionieri
Locatie: din dreptul plajei Krionieri  catre Restarantul Vila Rosa, in spatele acesteia prima la dreapta, aveti indicator.
Acces  facil, nu am vazut masini parcate in aceea zona, doar cele pt. aprovizionare si cele ale localnicilor.












Plusuri:
 - Amenajata cu sezlonguri, 2 sezlonguri+1 umbrela =6 euro.
- Nu este aglomerata.
- Foarte buna pentru facut snorkeling mai ales pe laterale.
- Intrare lina in mare.
- Peisaj pitoresc.
- Taverna  si un restarant  unde se canta live, seara.
Minusuri:
- Nu are nisip, plaja este formata  din pietre mari si rotunde.
- Sub apa sunt pietre, ca si pe plaja, dar sunt alunecoase, trebuie sa fiti atenti pe unde calcati.
- Nu recomand servirea mesei la restaurantul aflat pe plaja, doar daca stati pe malul marii sa ascultati muzica . Clientii sunt tratati preferential, dupa nationalitate si din pacate cred ca patronul are o mare antipatie, adversitate impotriva romanilor. Daca vorbesti greaca se schimba la fata, in bine. Mancare a ajunge la masa rece. Preturi ridicate.
- Nu are cabina de schimb si dus.

Lichnos
- Locatie: din Parga sunt 4 km. Plecati din Parga catre Ammoudia - Preveza. Dupa ce vedeti pe soseaua principala indicatorul cu Lichnos beach, faceti dreapta spre mare, coborati pe serpentine. Ajungeti la o intrare cu bariera. 






- Acces usor, cu masina, taxi.
- Plaja lata intre 10 – 40 metri si lunga de aproximativ 800 metri.
- Camping amenajat.
- Parcare pt masini.
- Toalete, dusuri, cabine de schimb in incinta receptiei pt. camping.
- Supermaket.
- Plaja amenajata cu sezlonguri 2 sezlonguri+1 umbrela = 6 euro, am primit si al treilea sezlong gratis.
- Intrare lina in mare.
- Taverne, restaurante. 
- Cazare in zona.




















Minusuri
- Nisipul nu este fin, pietricele mici.
- Accesul foarte dificil pe jos din Parga, se face in jur 1,30 h pana pe plaja. Drumul este prin padurea de maslini de pe deal. Am intalnit pe acest drum doar englezi. Drumul, cararea pe unele locuri este unul batatorit, drum de munte, macadam si pamant. Nu aveti cum sa va pierdeti pentru ca  aveti indicatoare pe drum. Drumul incepe din dreptul restaurantului Perivoli, unde aveti indicator. Nu recomand sa mergeti in papuci, la un moment dat se urca pe o carare de o singura persoana si foarte abrupta, la intoarcere- coborare alunecati foarte usor. Personal mi-a placut peisajul, dar foarte obositor dus – intors si am fost in slapi!!!











2 comentarii: